Gitar Tabı Nedir? Gitar Tabı Nasıl Okunur?

Bugün sizler için gitar tablarının neler olduklarını, gitaristler için ne anlama geldiklerini ve nasıl okunduklarını araştırdık. Aklınızda şu sorular mı var;

♦ Gitar tabı nasıl okunur?

♦ Gitar tabı nedir?

♦ Gitar tabları ne işe yarar?

 

Eğer yukarıdaki gibi sorular var ise aklınızda, bu yazıyı okuduktan sonra hepsinin yanıtlanacağından emin olabilirsiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra, gitar tablarını okuyor ve okuyarak çalıyor olacaksınız. Dilerseniz yazımıza geçelim.


Gitar Tabı Nedir?

Gitar tabları (Ablature) gitar için üretilmiş özel bir nota sistemidir. Tab, bir gitar nota sistemi olarak oluşmuştur. Bu sistemi gitar kursuna giderek de öğrenebilirsiniz. Tab nota sistemi, nota bilmesenizde çok basit bir şekilde bütün şarkıları çalmanıza yardımcı olur. Dünyanın her yerinde kabul edilen bir kalıptır ve her yerde, her şekilde aynı yazılır ve aynı okunur. Tab sistemindehem notalar hem de akorlar gösterilebilir.

Öncelikle tab sistemindeki tel dizilişlerine bakalım.

TABDA-NOTALAR

Yukarıda  gördüğünüz gibi, tab üzerindeki tel dizilişleri sırasıyla yazılmıştır.

Birazdan göreceğiniz resimdeki gibi, çizgilerinm üzerine gelen rakamlar tablardır. Gitar üzerindeki notaların rakamla gösterilişidir kısaca. Dilerseniz bir sonraki resmimize geçelim.

Nothing-Else-Matters

Yukarıda görmüş olduğunuz tablar Metallica grubunun Nothing Else Matters isimli şarkısının giriş kısımının tablarıdır. Gitarınızda sadece boş tellere vurarak çaldığınız bu kısımı nota ile ifade etmek gerekirse yazılışları şu şekilde olur;

Mi – Sol – Si – Mi – Si – Mi

Mi – Sol – Si – Mi – Si – Mi

Mi – Sol – Si – Mi – Si – Mi


Ancak bunu nota bilmeyenlerin çalabilmesi için de tab sistemi oluşturulmuştur. Tabları ve notaları gitar kursuna giderek de öğrenebilirsiniz.İnternette istediğiniz her şarkının tablarını bulabilirsiniz. Yapmanız gereken aratma şekli “Metallica – Nothing Else Matters Tab”. Bunu yazdığınız zaman ilk çıkan siteden tabları elde edebilirsiniz.


Eğer notaları öğrenmek ve gitar üzerinde notaların yerlerini bulmak istiyorsanız “Notaların Gitar Üzerindeki Kusursuz Düzenleri Yerleri” isimli yazıyı okuyabilirsiniz.

Ayrıca gitar ile çalınabilecek en kolay akorlar ile çalınabilecek en kolay 10 şarkıyı öğrenmek istiyorsanız “Gitar İle Çalınabilecek 10 Kolay Şarkı ve Akorları” isimli yazıyı okuyabilirsiniz.