Gitar,parmakla veya pena ile çalınan,sekiz şekline benzeyen,yan kısımları oval, sap üzerinde klavye dediğimiz ses perdeleri olan,telli bir çalgı türü. Gitar genelde altı tellidir ve farklı çeşitlerdeki ağaç türlerinden yapılabilirler.10 çeşit gitar türü vardır.Bugün sizler gitar nedir kısaca bahsedeceğiz. Ardından gitar çeşitleri ve isimleri konusuna değineceğiz.Gitar kursu İzmir olarak yazımızın sizler için faydalı olacağını düşünüyoruz. İzmir gitar dersi ile ilgili konular için bizi takip etmeye devam edin.

1.Klasik Gitar:

Klasik gitar,tüm gitar türlerinin temeli olarak kabul edilmektedir.Gövdesinin tam ortasında, “ses deliği” adı verilen yuvarlak bir boşluk bulunmaktadır.Çalışma prensibi ise, teller titreştiği anda, bu ses boşluğu içindeki havanın titreşerek buradan dışarıya ses vermesidir.Gitarın üzerinde 6 tel bulunur.Yukarıdan sayıldığında görülen ilk 3 tel,kalın teller olarak bilinir ve ipek üzerine sarılmış çeliktirler. Aşağıdaki 3 ince tel ise, naylondur.Ayrıca sapı perdelere yani bölümlere ayrılmıştır.Klasik gitar 21+ perdeli olmaktadır. Genellikle klasik,folk ve flamenko müziğinde kullanılmaktadır.

2.Akustik Gitar:

Görünüş olarak klasik gitara çok benzemektedir ancak klasik gitara göre daha geniş ve basıktır. Yine klasik gitar ile kıyaslandığında sapının daha dar,tellerinin çelik olduğu görülür ve 4 kalın 2 ince teli vardır.En önemli özelliği tellerinin çelik olmasıdır.Kalın 4 teli sarımlı,diğer 2 tel sarımsızdır. Ses daha temiz ve canlı çıkmaktadır.Genellikle pena ile çalınır. Rock, blues ve caz müzik türlerinde sıklıkla kullanılır.

3.Elektro Gitar:

Akustik gitarın elektrik ile birleşmesiyle oluşan bir gitar olarak tanımlanabilir.Elektro gitarda sesin çıkması klasik gitarda olduğu gibi hava ile değil manyetik ile gerçekleşiyor. Tellerin titremesi ile gitarın gövdesinde bulunan manyetikler titreşimi elektrik akımına çeviriyor ve bir amfi ile sesin yüksekliği arttırabiliyor.

4.Bas Gitar:

Elektro gitar mantığı ile çalışan fakat sesin aynı notadan fakat daha kalın(1 oktav) kalın olmasıyla ortaya çıkmış bir gitar türü. Bas gitarlar 4, 5, 6, 7, ve 12 telli, perdesiz, kafasız olmak üzere kendi içerisinde çeşitlendirilmiştir.

5.Perdesiz Gitar:

Normal gitara benzese de, kesinlikle çok farklı ses renklerine sahip gitar türüdür. Ara sesleri verebilmek için yapılmıştır.Türkiye’de ilk kez Erkan Oğur,1976 yılında ürettiği bu gitarı Türk müziğindeki sesleri vermek için kullanmıştır. Zaman içinde, perdesiz elektrikli gitar, 8 telli perdesiz gitar, çift saplı elektrik ve klasik gitar gibi farklı modelleri de üretilmiştir.

6.Lap Steel Gitar:

6, 7 ve 9 telli olarak kullanılan, Hawaii bölgesinde kullanılan bir gitar türüdür. Diğer gitarlardan farklı olarak,fretlere basılarak gitaristin sol eline taktığı bir metal yardımıyla tellere dokunularak çalınır.

7.7 Telli Gitar:

Normal gitarda bulunan 6 ana tele  ek olarak 1 ince veya kalın telin gitara eklenmesi ile oluşan gitar çeşididir.

8.12 Telli Gitar:

12 telli gitar türü çoğunlukla çelik tellerden oluşur ve folk,blues ve rock müzik türlerinde görülmektedir.

9.Weissenborn:

Bir tür lap slide gitardır ve 1920li ve 1930lu yıllarda Herman Weissenborn tarafından üretilmiştir. Yaklaşık 5000’den az sayıda orijinal üretimi vardır.Şu ana kadar kaçının sağlam kaldığı bilinmemektedir.

10.Caz Gitar:

Caz gitar türü caz müzisyenlerinin gitarların seslerini yükseltmek için yaptığı ve 1930 yıllarında tasarlandığı bilinmektedir.Akustik gitara benzerlerliği ile dikkat çekmektedir. 1940’larda caz gitarlar elektrik ile güçlendirilmiştir.

gitar kursu İzmir // İzmir gitar kursu