Gitar çeşitleri ve isimleri resimli anlatım

gitar çeşitleri

Gitarın geçmişine bakacak olursak Orta Asya’da yapılan uda dayanmaktadır. Zaman içerisinde gerçekleşen göçler ve ud üzerinde yapılan oynamalar sonucunda gitar çeşitlerinin ilk örnekleri İspanya’da karşımıza çıkmıştır.

18.yüzyıl öncesinde gitar 5 telli ve sadece baş parmak kullanılarak çalınan bir enstrümandı. Gitar üzerinde bulunan bu 5 telin notaları pesten tize doğru la -re -sol – si – mi ve perde sayısı 10’du.

18.yüzyılın ilk çeyreğinde gitara pes bir tel daha takıldı hepimizin yakından tanıdığı standart akort düzenine sahip bir gitar haline geldi. Gitarın standart olarak kabul edilen akort düzeni mi – la – re – sol – si – mi ‘dir.

19.yüzyıl içerisinde ise gitar artık son formunu almıştı. Gitarın son haline gelmesine yardımcı olan Antonio de Torres’in yaptıkları arasında ;

  • Gitar daha büyük bir şekle kavuşturması
  • Perde sayısını arttırması
  • Vidalı burgular takması sayılabilir

Gitar çeşitleri ve özellikleri

Gitar pena yardımıyla ya da elle çalınan telli enstrümanlar ailesinin üyesi bir çalgıdır. Gitar yapısı gereği birçok müzik türünde sıkça tercih edilmektedir. Farklı müzik tarzlarına göre farklı gitar çeşitleri kullanılmaktadır. Her bir gitar farklı ağaçtan yapılmakta ve farklı tonlar vermektedir, gitar ağaçlarından anlamam, neymiş özellikleri diyorsan seni böyle alalım –> Gitar ağaçları nelerdir?

Gelin kısaca gitar türlerini inceleyelim. Bana kısaca yetmez, detaylı inceleyelim diyorsan, bir yandan da bu yazıyı bir kenarıda aç ve sonrasında oku (: —> Gitar çeşitlerinin detaylı anlatımı

Gitar çeşitleri nelerdir

Klasik gitar çeşitleri

klasik gitar çeşitleri

Kullanım açısından en geniş yelpazeye sahip gitar çeşididir. Üzerinde 6 tane teli mevcuttur. Bu 6 telden 3’ü naylon, diğer 3’ü ise sarımlı çelik teldir. Klasik gitarda sağ elin işlevi daha fazladır. Bu yüzden sağ elin kullanım alanına göre gitar üzerinde çeşitli ritmler oluşturulabilmektedir. Klasik gitar çalan kişiler genellikle parmakları ile çalmayı tercih ederler. Pena çok sık kullanılmaz.

Klasik gitarların en önemli kısmı belkide önünde bulunan ses tablasıdır. Bu kısmın yapımında daha çok ladin ve sedir ağacı tercih edilir.

Sap kısmında daha çok gül ağacı ve abanoz kullanılırken, arka tarafında daha çok akçaağaç tercih edilir.

Akustik gitar çeşitleri

akustik gitar çeşitleri

Büyük oranda klasik gitarla benzerlikleri vardır. Klasik gitarla akustik gitar arasındaki en net anlaşılabilen ayrım tellerdir. Klasik gitarda 3 naylon, 3 sarımlı çelik tel varken akustik gitarda 6 tane telin tamamı çelikten oluşmaktadır. Akustik gitarın genellikle kullanım alanı Rock, blues, caz gibi müzik türleridir. Klasik gitar elle çalınırken akustik gitar pena yardımıyla icra edilir.

Akustik gitar aslında akustik gövdeli tüm gitarlara verilen isimdir. Ancak akustik gitar denildiği zaman genellikle insanların aklına metal tele sahip olanı gelmektedir.

Genellikle 19 ya da 20 perdeye sahiptir. Literatürde bu gitar türü için çelik telli gitar denilmektedir.

Gövde yapısı olarak klasik gitara fazlası ile benzese de iki gitarı birbirinden ayıran en temel farklardan biri tel ve klavye yapısıdır. Hatta tel farkı o kadar önemlidir ki gitar çalımından, uygulanan tekniklere kadar fark yaratmaktadır.

Daha çok rock, pop, jazz müzikte tercih edilmektedir. Klavyesinin ince olması elektro gitar çalan kişiler tarafından sıkça tercih edilmesinde etkili bir faktördür.

Akustik gitar çalanlar genelde pena tercih ederler ancak parmak ile de rahatlıkla çalınabilir.

Elektro gitar çeşitleri

elektro gitar çeşitleri

Üzerinde mevcut olan manyetiklerin sayesinde sesin oluşumu sağlanan gitar türüdür. Bu gitarda sesin dışarı çıkış yapabilmesi açısından amfiye gerek vardır.  Üzerinden diğer gitar türlerine göre tremolo kolu, switch, manyetik gibi aksamlar bulunur.

Genellikle 21-22 ya da 24 perdeye sahip olan elektro gitarlar pena kullanılarak çalınmaktadır. Belirli tekniklerde örneğin chicken picking, sağ elden arpej yapılarak aynı zamanda pena kullanılır.

Klavyesinde gül ağacı ya da abanoz tercih edilmekle birlikte gitar kasasında kullanılan ağaç türleri oldukça fazladır. Özellikle elektro gitarlarda ağacın tona etkisi çok bariz bir şekilde hissedilmektedir. Bu nedenle kesinlikle araştırmadan, denemeden almayınız.

Bas Gitar

bas gitar çeşitleri

Görüntü ve yapı itibariyle elektro gitarla birebir benzemektedir. Bas gitarla elektro gitar arasındaki farklardan en önemlisi bas gitarın 1 oktav daha pes ses çıkarmasıdır. Bas gitarın 4, 5, 6, 7 ve 12 telli türleri mevcuttur.

Bir çok müzik türünde alt yapı oluşturmak ve doldurmak için kullanılan bir enstrümandır. Solo performansları ve kendine has özel teknikleri olan bas gitar sololarını izlemek fazlası ile tatmin edicidir. Bas gitarist denildiği zaman akıllara ilk olarak Red Hot Chilli Peppers grubunun çılgın basçısı Flea gelmektedir. Uyguladığı slap ve onlarca teknik aynı zamanda sahne şovu izleyenleri büyülemektedir.

Perdesiz Gitar

perdesiz gitar

Görünümü normal gitara bire bir benzeyen ancak perdeye yani frete sahip olmaması nedeni ile çok daha farklı sesler elde etmemizi sağlayan gitar türüdür.

Ara sesleri verebilmek adına kullanılmaktadır. Koma seslerin rahatça verilebildiği bu gitar ile Türk müziği parçaları güzel bir şekilde yorumlanmaktadır.

1976 yılında Erkan Uğur tarafından üretilen bu gitar, az öncede bahsettiğimiz gibi Türk müziğinin ihtiyacını gidermesi amacı ile hayata geçmiş bir projedir.

Lap Steel Gitar

lap steel gitar

Bu gitarın coğrafyası Hawaii’dir. Farklı tel sayısındaki çeşitleri bulunmaktadır. Bu gitar sol ele takılan bir aparat yardımıyla icra edilmektedir.

Bu gitarı kullanan en ünlü gitaristler arasında David Gilmour bulunmaktadır.

Aynı zamanda Dream Theatre grubunun bir parçası olan octavarium açılışında kullanılmaktadır.

7 Telli Gitar

7 telli gitar

Yedi telli gitar ile klasik gitar arasında tel sayısı dışında bir fark bulunmamaktadır.  Klasik gitarda 6 tel bulunurken, adından da anlaşılacağı gibi bu gitar türünde 7 tel bulunmaktadır. Bu tel kimi zaman inceye eklenirken, kimi zamanda pes tel olarak eklenebilir.

7 telli gitarlar oktav olarak daha geniş bir ses yelpazesine sahip olduğundan daha çeşitli müzik yapılabilir.

Genellikle elektro gitarlara 7. tel takılmasının nedeni daha sert tonlar elde edebilmektir. Örnek vermek gerekirse Trivium grubunun hem vokal hem de gitarist Matt Heafy 7 telli Epiphone kullanmaktadır.

12 Telli Gitar

12 telli gitar

Genellikle gitar çalımında belirli bir aşama kaydetmiş gitaristler için tavsiye edilen gitar türüdür. Genellikle gruplarla birlikte icra edilir, solo olarak pek tercih edilmez. En çok rock ve blues alanlarında tınılarına rastlanmaktadır.

Weissenborn Gitar

weissenborn gitar

Hermann Weissenborn tarafından üretilen gitar lap slide gitardır.Bu gitardan dünyada toplam 5000 kopya üretilmiştir. Üretilen bu 5000 gitardan çok azının sağlam kaldığı düşünülmektedir. Piyasada dolaşan weissenborn gitarların çoğunluğu replikadır.

Caz Gitar

CAZ GİTAR

Geniş gövdeye sahip bir gitar çeşididir. Gövde tipi olarak içinin yarısı çoğunlukla boştur.

Genellikle pena veya parmak yardımı ile çalınır. Akustik caz gitarlar ve elektro caz gitar olmak üzere iki çeşidi vardır. Bazı modellerinin burgu kısmı bulunmamaktadır ve kafasız gitar olarak geçmektedir.

gitar-çeşitleriEğer hangi tarz gitar çalacağınıza karar veremediyseniz gitar kursuna gidip orada bilgi alabilir ve gitar kursundaki gitar çeşitlerini deneyebilirsiniz.

Gitar kursu İzmir’de ki gitarları denemeden önce eğitmenlere sevdiğiniz tarz ile ilgili bilgi vermelisiniz, bu doğrultuda gitar kursu eğitmenleri size en uygun gitar tarzını seçme konusunda yardımcı olacaktır.

Önce klasik gitar çal daha sonra elektro gitar çalarsın gibi bir şey olmadığını da belirtmek isteriz. Gitar çalmak istiyorsanız, gitar kursu almak, İzmir gitar dersine katılmak istiyorsanız istediğiniz tarz gitarla başlamanız mümkündür.

Gitar kursu İzmir hakkında daha detaylı bilgi almak, kampanyalardan yararlanmak için bağlantıya tıklayarak sitemizi ziyaret edebilirsiniz.